Materialen oude gebouw Kanaaldijk hergebruikt

18 maart '22

Het voormalig kantoorgebouw van Rijkswaterstaat aan de Kanaaldijk in Alkmaar wordt met grote zorg ontmanteld. De sloop wordt voorzichtig gedaan, zodat zoveel mogelijk materialen hergebruikt kunnen worden. In dit nieuwsartikel lees je wat er allemaal komt kijken bij de demontage en welk nieuw leven de materialen krijgen.

De kunst van het slopen

Bij Kanaaldijk wordt het oude gebouw niet zomaar gesloopt. Er wordt zo min mogelijk weggegooid en zoveel mogelijk hergebruikt. De medewerkers van Boy Limmen Sloopwerken moeten een gebouw kunnen "lezen", zonder tekeningen of constructie papieren. Zij zien hoe een constructie er uitziet, wat er weggehaald kan worden en wat (nog) niet. Met hun bouwkundige inzicht zorgen zij er voor dat de materialen elders een nieuw leven krijgen.

image alt

Hergebruik steeds belangrijker thema

In het kader van duurzaamheid is het hergebruik van materialen een steeds belangrijker thema in de sloop en bouw. Directeur Maarten Lemmens Honig, links op de foto, zegt daarover: "De sector is er al een tijd van doordrongen dat je de afvalbergen moet verkleinen, dat het zonde is om materialen die nog jaren meekunnen zomaar weg te gooien. Dat maatschappelijk bewustzijn leeft. Wat we doen is het gebouw lezen en afpellen. Van het dak tot de fundering. Steeds met de vraag: ’Wat kunnen we hier nog mee?’ Als we door zo’n pand gaan noemen we dat een ’oogstbeurt’. Zo krijgt zo’n tachtig procent van een gebouw een tweede leven. Het gaat er om ook die resterende twintig procent te verminderen.’’

Nieuw leven van materialen

De materialen die bij de sloop vrijkomen krijgen op diverse plekken een nieuw leven. Zo is het hardhout dat vrijkwam bij de sloop van het boothuis van de voormalige gebouw zo'n 10 kilometer verderop terecht gekomen op het mountainbikeparcours in de duinen van Schoorl. De kozijnen, deuren, lampen en onderdelen van verwarmingsketels vinden via de partners van Boy Limmen hun weg naar de nieuwbouwprojecten. Dit alles onder het motto ’Elk tweede leven maakt het verschil’.

image alt

Van slopen naar wonen

Naar verwachting is de sloop van de oude gebouwen voor de bouwvak van 2022 gereed. Het terrein wordt dan bouwrijp gemaakt, zodat het plaats kan maken voor de bouw van 5 woongebouwen aan het Noordhollandsch Kanaal. De komende periode worden de nieuwbouwplannen verder uitgewerkt door de architecten. Op dit moment is er nog geen start verkoop datum bekend. Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief onderaan deze pagina. Zo ontvang jij als eerste bericht zodra er nieuws te melden is.

In dit artikel zijn citaten en foto's gebruikt uit het Noordhollandsch Dagblad.

Meer weten over de omgeving? Info Alkmaar
Wat voor nieuwbouw komt hier? Naar visie