Van Alkmaar naar Bergen

Buitenvaart ligt precies tussen Alkmaar en Bergen in. Een stad en een dorp, elk met hun eigen karakteristieken. In het idyllische Bergen benadrukken galerijen, boekwinkels en musea het creatieve karakter en kom je via lichte, lommerrijke lanen uit bij het bos of de duinen. Maar ook Alkmaar verrast! Naast de reputatie als ‘Kaasstad’ beschikt deze historische parel over prachtige grachten, gebouwen en straatjes waar je urenlang doorheen kunt struinen.

Historisch in de kern

Het historische centrum van Alkmaar is populair, niet in de laatste plaats om de oude gebouwen, grachten en pittoreske hofjes. Ook als het om shoppen gaat is de stad rijk bedeeld. Van kleine boetiekjes tot grote ketens, in de compacte binnenstad vind je winkels voor iedere smaak en ieder budget. Tussen het winkelen door strijk je even rustig neer op een terras, bijvoorbeeld op het Waagplein midden in de stad. De dorpskern van Bergen, rondom de eeuwenoude ruïnekerk, ademt eveneens gezelligheid. Met originele winkels, boetiekjes en gezellige terrassen is het er elke dag heerlijk toeven.

Genoeg te doen

Alkmaar en Bergen bruisen! Zo keert in maart elk jaar het Jazzfestival terug op het Canadaplein in Alkmaar en in april gaat het TAQA Theater De Vest naar buiten met het festival ‘Kijken, Kijken, Kopen’. Dé culturele koopzondag in de Alkmaarse binnenstad waarop winkeliers en theatermakers samen meer dan 30 optredens verzorgen. Ook in Bergen is voor jong en oud het hele jaar door van alles te beleven. Ga naar filmtheater Cinebergen voor een bijzondere film, documentaire of speciaal event, bezoek diverse muziek/literatuur-avonden of waag een bezoekje aan het geliefde Jazz & Sail Bergen. Dit jaarlijkse feest is er voor inwoners, toeristen en iedereen die van muziek, eten en drinken houdt!

De beroemde kaasmarkt

Duizenden bezoekers vanuit de hele wereld komen speciaal naar Alkmaar voor een bezoekje aan de kaasmarkt. Elk jaar vindt op 31 maart de opening van de kaasmarkt plaats. Vanaf dat moment tot en met september is het Waagplein iedere vrijdagochtend het toneel voor dit oer-Hollandse schouwspel vol kaas en kaasdragers in historisch gildekostuum. Rondom de markt zijn demonstraties te bewonderen van oude ambachten en is er een markt met onder meer Hollandse artikelen, poffertjes en haring. De kaasmarkt is al sinds 1593 een begrip op het Waagplein.

centrum
kaas
event

Historisch centrum

Het historische centrum van Alkmaar is populair, niet in de laatste plaats om de oude gebouwen, grachten en pittoreske hofjes. Maar ook als het om shoppen gaat is de stad rijk bedeeld. Van kleine boetiekjes tot grote ketens, in de compacte binnenstad vind je winkels voor iedere smaak en ieder budget. Tussen het winkelen door kun je even rustig neerstrijken op een terras, bijvoorbeeld op het Waagplein midden in de stad.

De kaasmarkt

Duizenden bezoekers vanuit de hele wereld komen speciaal naar Alkmaar voor een bezoekje aan de kaasmarkt. Op 31 maart vindt de opening van de kaasmarkt plaats. Vanaf dat moment tot en met september is het Waagplein iedere vrijdagochtend het toneel voor dit oer-Hollandse schouwspel vol kaas en kaasdragers in historisch gildekostuum. Rondom de markt zijn demonstraties te bewonderen van oude ambachten en is er een markt met onder meer Hollandse artikelen, poffertjes en haring. De kaasmarkt wordt al sinds 1593 gehouden op het Waagplein.

Evenementen

Naast de wekelijkse kaasmarkt is er in Alkmaar nog veel meer te beleven. Jaarlijks in maart keert het Jazzfestival terug op het Canadaplein en in april gaat het TAQA Theater De Vest naar buiten met het festival ‘Kijken, Kijken, Kopen’, dé culturele koopzondag in de Alkmaarse binnenstad waarop winkeliers en theatermakers samen meer dan 30 optredens verzorgen. 

  Lees meer over de visie
  Neem contact op