Landschapsarchitect aan het woord

31 maart '21

In gesprek met de gemeente Alkmaar doet Wouter Evers, landschapsarchitect bij Lodewijk Baljon landschapsarchitecten, zijn verhaal over het ontwerp van nieuwbouwproject Kanaaldijk. Hier ontstaat straks een parkachtige omgeving op de locatie van het voormalig kantoorgebouw van Rijkswaterstaat.

Bijzondere plek in Noord-Hollands landschap

Op de voormalig kantoorlocatie van Rijkswaterstaat transformeert BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling de komende jaren een divers woonprogramma met 160 woningen in een parkachtige omgeving. Wouter Evers, die in opdracht van BPD het ontwerp maakt, geeft aan wat deze plek zo bijzonder maakt: "De ligging tussen de West Friese Omringdijk en het Noordhollandsch Kanaal maakt de plek bijzonder. Op de planlocatie lopen de Oude Kanaaldijk en het Noordhollandsch Kanaal niet meer strak langs elkaar. Er is dus geen fietspad of weg als barrière langs het kanaal. Hierdoor is het straks mogelijk om direct naar het water te lopen en het kanaal optimaal te ervaren."

Tekst gaat verder onder de situatiekaart.

Van gesloten naar open

Daar waar de locatie vroeger was afgesloten voor bezoekers, wordt het straks een aantrekkelijke verblijfsruimte om naar toe te komen. Er komt een plein met horeca, wandelpaden, speelplekken en andere mogelijkheden om te recreëren. Evers: "Het kanaal wordt betrokken bij de stad, het is straks heerlijk slenteren langs het kanaal door de parkachtige omgeving."

Duurzaamheid

Naast de diversiteit aan bomen, paden en groen zijn er verschillende toepassingen om duurzame ingrepen te doen. Zo wordt er ruimte gecreëerd voor het water in zogeheten wadi's. "Een wadi is een soort “droge sloot” die zorgt voor tijdelijke waterberging bij heftige regenbuien (...) De wadi is al een voorbeeld van een duurzame ingreep op de locatie. Door het veranderend klimaat is het belangrijk om rekening te houden in het ontwerp met heftige regenbuien", aldus Evers. 

Naast de buffer voor het regenwater is er ook nagedacht over hittestress: "Door veel groen te realiseren en zo min mogelijk verharding, voorkomen we hittestress. Groen heeft een verkoelend effect bij hete zomerdagen." Door de juiste selectie aan planten in dat 'groen' stimuleert het ook de biodiversiteit. Daarnaast wordt er gekeken of er materialen op de locatie aanwezig zijn die kunnen worden hergebruikt. 

Hele interview

Wil je meer lezen over het interview tussen Wouter Evers en de gemeente Alkmaar? Bezoek dan de website van de gemeente.

Lees verder
Meer weten over de ontwikkelaar? Over BPD
Meer weten over Kanaaldijk? Naar de homepage